torstai 12. marraskuuta 2020

Bali luonnetestissä ja muita kuulumisia

Lokakuu meni pitkälti pentulaatikossa, mutta 3-viikkoisina eli loka-marraskuun vaihteessa pennut muuttivat Kaisalle, itse aloitin harjoittelun ja rauha palasi taloon.


Rakeesta onneksi sain näin ihania kuvaterkkuja :). Kovasti jo odotellaan Raetta kotiin ja olen ilmoittautunut sen kanssa nosework-kurssille alkuvuodesta. Myös rallyuraa olisi tarkoitus aloitella.


Bali kävi luonnetestissä la 7.11. Korpilahdella, tuomareina Jorma Kerkkä ja Reijo Hynynen. 
Luonnetesti ei ole yhtään muodissa mutta joku outo pakkomielle on vissiin itsellä kaikki koirat kuskata testiin. Minusta testi antaa kuitenkin hyvää tietoa koirasta, vaikka onhan se tällaisille herkemmille tapauksille aika rankka kokemus. Toisaalta itse paljon luonnetestejä nähneenä monesti ajattelen asioita vähän luonnetestin kautta, joten oli kyllä taas mielenkiintoista nähdä oman koiran reaktiot.
Tuomareiden suhteen luonnetestissä kannattaa kyllä vähän katsoa minne koiria vie. Näitä tuomareita ei voi kuin suositella, kohtelivat koiria tosi nätisti, lukivat koiria hyvin ja arvostelusta olin samoilla linjoilla.


Tiesin kyllä että Balin hermoissa ei ole kehumista ja että se on pehmeä, ja paukkujahan me ollaan työstetty kovasti jo pk-tottikseen. Tuli kuitenkin hieman yllätyksenä, että Balilta loppui puhti aika nopeasti ja se oli suoraan sanottuna hyvin järkyttynyt siitä, että näin kiusattiin eikä se oikein edes yrittänyt taistella uhkia vastaan. Olin myös luullut sitä teräväksi mutta terävyyttä se ei tässä testissä osoittanut. Tietysti ymmärrän että kyse on koiran yhdestä päivästä. Bali on osoittanut olevansa monella tapaa lahjakas ja upea harrastuskoira, ja sitä tosiasiaa ei testit eikä pisteet onneksi muuksi muuta <3. 

Bali raukka luuli olevansa tulossa tokokokeeseen, tarjosi alussa perusasentoa ja taisi tulla aikamoisena yllätyksenä ettei siitä ollutkaan kyse. Kelkalla se vielä taisteli mutta palautuminen kesti tosi kauan. Puolustuksessa ei puolustanut, katseli tuomarin kädessä olevaa keppiä ja menikin heti tarjoamaan sitä leikittäväksi. Haalarin selvitti hyvin ja tynnyrillekin vielä tuli ihan suht nopeasti, mutta sen jälkeen oli sitä mieltä että nyt karkuun. Tässä kohtaa mietin jo itse, noinkohan tuomarit antavat testiä jatkaa ja olisi ehkä ollut kiva päästä vähän palauttelemaan, en tosin tiedä olisiko se auttanut. Pimeän huoneen selvitti hyvin, tuli suoraan ilman apuja mun luokse eikä vaikuttanut mitenkään panikoituneelta, mutta kun tultiin huoneesta ulos oli taas sitä mieltä että nyt äkkiä pois täältä. Seinältä yritti ensin kiipeämällä ja sitten kaivamalla karkuun ja sen jo sitten arvasikin, miten laukaukset tämän kaiken jälkeen menee. Sinänsä laukauksiin ei enää reagoinut isosti vaan vaikutti enemmänkin lamaantuneelta. Pyrki kyllä testin jälkeen voimakkaasti pois alueelta ja palautui kunnolla vasta kun lähdettiin lenkille koirien kanssa.

Arjessakin Bali kuormittuu ja paineistuu, mutta palautuu mielestäni hyvin. Se on kyllä sellainen juoksemalla palautuja eli testissä, kun ei pääse missään kohtaa vapaana palauttelemaan kuormaa kertyi niin, ettei pikku koira siitä oikein selvinnyt. Toisaalta testissä varmasti näkyi Balin maalaisuus. Sen elämä on kotona ja treenihallilla tutuissa ympyröissä, eikä se ole juuri pentuajan sosiaalistamisia enempää maailmaa nähnyt.

Tässä linkki videoon: 


Ja osa-alueet:

Toimintakyky +1b kohtuullisen pieni
Terävyys +1b koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu -1 haluton
Taisteluhalu +2a kohtuullinen
Hermorakenne -1 vähän hermostunut
Temperamentti +3 vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus -laukausaltis

yht. +98, laukausaltis, hylätty

Loppupisteitä jäi sitten tämän kaiken jälkeen kuitenkin ihan yllättävänkin paljon (, yli 3 kertaa enemmän kuin Repellä :D ). Iloinen saa toki olla myös plussalle jääneestä toimintakyvystä ja luoksepäästävyydestä, avoimuus oli yksi tärkeimpiä asioita mitä tätä pentuetta suunnitellessa mietittiin, Rakeen ollessa ehkä hieman pidättyväisempi (ei tosin luonnetestin mukaan :) ).

Balin Masi-veli oli samassa testissä ja sai hienot 182 pistettä, josta tietysti ollaan Balin ja Rakeen kanssa hyvin ylpeitä! Hyvä Masi ja kiitos matkaseurasta Marliina <3


Arki meillä sujuu taas pentuhommien jälkeen rauhaisasti. 
Täytyy kyllä sanoa että ollaan tänä vuonna Balin kanssa treenattu ihan hullun lailla. Ollaan löydetty pari uutta kivaa treeniporukkaa, käyty säännöllisesti Ninan ja Reijan treeneissä ja näiden lisäksi Bali treenaa myös agia Nikon kanssa. Ei siis ihme että kotona Bali näyttää nykyään usein tältä:


Bali sai uuden (=käytetyn) jumppapompan, eikö oo söpö <3 <3


Ja yksi kuva Repestäkin! Loka-marraskuun vaihteessa oltiin jo perinteeksi muodostuneella Strömfors-"leirillä", eli ystäväporukalla tokoa, saunomista, höpötystä, hyvää ruokaa ja viiniä villasukissa. Ihan paras ja aina niin odotettu konsepti! Repekin pääsi maskotiksi mukaan ja taisi nauttia olostaan :)


 

2 kommenttia:

  1. Terveisiä myös Repelle ja ihania sukulaispentuja! Onneksi meillä on jo pentu, muuten ois ehkä ollu pakko kysellä enemmän :D

    VastaaPoista
  2. Ovat siis Käämin ja Riitin molempien sukua. <3

    VastaaPoista